Jingdezhen in Delft 2017

Bezoek het open atelier van 6 maart t/m 29 april 2017 

Eén Nederlandse en drie Chinese kunstenaars werken aan nieuwe objecten in een openbaar atelier aan de Nieuwe Langendijk 13. Door het bieden van een podium aan kunstenaars van twee culturen wordt de stedenband Jingdezhen – Delft opnieuw een gezicht gegeven. Het leegstaande winkelpand wordt getransformeerd tot een broedplaats van creativiteit, waarin het publiek welkom is om het werkproces te volgen.

Simone Haak, keramisch kunstenaar en mede-eigenaar van Galerie Terra Delft is aanwezig als begeleider en maker. De Chinese kunstenaars Wenna, Xiao Tian en Li Zhen zullen demonstraties en workshops geven voor bezoekers; denk daarbij aan het decoreren op biscuit gebakken producten. Het door de kunstenaars vervaardigde werk wordt er geëxposeerd en is te koop. Voor meer info: workshop-deco.

Wenna, graficus, maar ook begaafd keramisch kunstenaar, maakte tijdens een eerder verblijf in Delft de muurschildering op het Stanislascollege aan de Krakeelpolderweg. Inmiddels heeft zij al op vele plaatsen muurschilderingen gerealiseerd, natuurlijk in China, maar ook in de U.S.A. en in Lyon, Frankrijk. Binnenkort maakt ze er een in opdracht van het prestigieuze Franse modemerk Hermès voor hun vestiging in Shanghai. Ook Li Zhen heeft  zijn sporen in Delft nagelaten. Hij ontwerpt en draait in samenwerking met Simone Haak de porseleinen kommen, theepotten en dekseldozen van het merk Zhen Xi. Het gekleurde porselein heeft een grote variatie aan groene, blauwe en bruine tinten.

In deze werkperiode opent het Museum Prinsenhof op 8 april de tentoonstelling ‘Verboden porselein – Exclusief voor de keizer’. Voor het eerst zal het keizerlijk porselein uit Jingdezhen en Beijing in Europa te zien zijn. Wat niet voldeed aan de allerhoogste kwaliteitseisen, werd vernietigd. Kern van die expositie zijn 120 unieke objecten uit de 11e tot de 15e eeuw  gerestaureerd uit archeologische scherven en overblijfselen. Galerie Terra toont tegelijkertijd de hedendaagse tegenhanger: het verfijnde porselein uit Jingdezhen van de Chinese kunstenaar Jackson Li, dat tegenwoordig gelukkig voor iedereen bereikbaar is.

pop-up-atelier-nw-langendijk-13-delft-k

terra-maart-2-2017-0317-1 terra-maart-2-2017-0317-2