Porselein Palet

Groepstentoonstelling op het thema ‘porselein’. Een tentoonstelling die verschillende voorwerpen laat zien: vazen, kommen, lampen en abstracte objecten.

Porselein is een specifieke vorm van keramiek, samengesteld uit kaolien, kwarts en veldspaat en gebakken tussen 1250° en 1350° Celcius. Porselein is wit, hard, doorschijnend en niet poreus. Dit verfijnde materiaal kan echter moeilijk bewerkt worden en het vraagt veel vaardigheid en ambachtelijke kennis om tot kwalitatieve producten te komen.

In deze gevarieerde groepstentoonstelling ontmoeten vormgeving en kunst elkaar en dat is ook het uitgangspunt van Galerie Terra Delft: de variatie tonen die er bestaat in keramiek. Er zijn handgevormde abstracte objecten en er zijn gegoten toegepaste objecten. De decoraties zijn of handgeschilderd, geglazuurd of in reliëf aangebracht.

Alle werken zijn van hoge kwaliteit en zijn herkenbaar als een signatuur van de kunstenaars. Het gebruiksgoed van Bablok, het duo Groh + Nishida en Haenen is erg verschillend van karakter. Dit komt door de verschillende decoratietechnieken die zijn toegepast. En natuurlijk heeft elke kunstenaar zijn eigen vormgeving. Het werk van Haenen is geproduceerd in China en voor het eerst bij Terra Delft te zien.

Amy Cooper is een alliantie aangegaan met een meubelmaker wat resulteert in een serie bureau- en staande lampen. De gestileerde houten standaards combineren mooi met de romantische porseleinen lampenkapjes. Ook Van Leemput is gaan samenwerken, en wel met een kunstenaar die we vaker hebben geëxposeerd in Terra; met Yuk Kan Yeung heeft hij een serie gedecoreerde kommen gemaakt. Van Rheeden laat naast haar abstracte, architecturale objecten ook sieraden zien, die zij bewerkt met dezelfde snijtechniek.

Deelnemers o.a.:

Wij hopen met deze tentoonstelling te laten zien dat de diverse ontwerpen uit het materiaal porselein een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.