Geplaatst op

Susanne Silvertant bij SCW Tiel

In het nieuwe gebouw van woningbouwcorporatie SCW in Tiel zijn sinds april 2012 vier beelden van de kunstenaar Susanne Silvertant te bewonderen.

Eind 2010 kreeg Susanne Silvertant de opdracht om vier beelden te maken voor het nieuwe pand voor het SCW. De beelden zouden de kernwaarden van het SCW uit moeten drukken: transparant, opbouwend, groeiend, zichtbaar, maatschappelijke betrokkenheid en uitstraling vertonend.

Voor het beeld voor het Atrium is Susanne Silvertant uitgegaan van het idee van de ladder. Een ladder staat symbool voor verbindingen. Je kunt ermee van het ene niveau naar het andere komen. Waar de sporten van een ladder zich bevinden is in het beeld transparant glas gebruikt. De zijkanten zijn trapsgewijs opgebouwd. In het glas zijn koperstrips gesmolten, die terug komen in porseleinen strips die in de klei zijn ingelegd. Hiermee wordt verwezen naar het lijnenspel van licht en schaduw en het ritme van het belangrijkste van oudsher gebruikte bouwmateriaal: hout.

In het tweede beeld op de eerst verdieping wilde Susanne de verborgen elementen, zoals bedrading van het gebouw, zichtbaar maken. De koperen elektriciteitsdraden zijn gestript en in glas gesmolten. Zij ziet de bedrading van een gebouw als de aderen van een lichaam; zij zorgen voor het kloppend hart van de organisatie. Door deze bloot te leggen ontstaat er een nieuw beeld wat op zichzelf staat.

Voor het derde beeld op de tweede verdieping vond Susanne Silvertant inspiratie bij een bezoek aan het vorige pand van het SCW. Bij de balie vielen haar de bakstenen met structuur op. Zij besloot sporen van het ‘oude’ te gebruiken voor een nieuw beeld, en daarmee ‘groei’ te verbeelden. De kleur blauw verwijst naar ruimtelijkheid en openheid.

Het vierde beeld ten slotte is voor de ruimte van de directeur. In dit kantoor vinden ontmoetingen plaats en is ruimte voor overleg. Voor deze ruimte is een beeld ontworpen die als ‘lettervanger’ dienst kan doen. Voor een goede akoestiek heeft het beeld een gebogen vorm gekregen. Het beeld vangt woorden en letters op en de ingekraste schrifttekens drukken de wens uit dat het in deze ruimte geschreven en gesproken woord goed overkomt. De transparante gedeelten in het beeld staan garant voor een transparant taalgebruik, wat belangrijk is bij een goede samenwerking. Afdrukken van muntjes waaronder het geluksdubbeltje van de kunstenares verbeelden een gezonde financiële toekomst van deze organisatie.

IMG_0968

SusanneSilvertant_0904